болка в кръста

Болкa в Кръста: Причини, Симптоми, Лечение

Болка в Кръста: Причини, Симптоми, Лечение

Болка в кръста е един от най-честите здравословни проблеми, който засяга хората по целия свят. Независимо дали става въпрос за остра или хронична болка в кръста, тя може значително да влоши качеството на живот. В тази статия ще разгледаме основните причини за болки в кръста, симптомите, които ги съпътстват, както и възможните методи за лечение. 

Болка в Кръста: Причини

 1. Мускулно напрежение или навяхване – Една от най-честите причини за болки в кръста е мускулното напрежение или навяхване. Това може да бъде резултат от неправилно вдигане на тежести, рязко движение или лоша стойка.
 2. Дегенеративни Заболявания – Заболявания като остеоартрит и дегенеративни дискови заболявания също могат да причинят болки в кръста. Те се характеризират с износване на ставите и междупрешленните дискове, което води до болка и скованост.
 3. Херния на междупрешленните дискове (Дискова Херния) – Херния на диска възниква, когато гелоподобното съдържание на диска излиза извън своите граници и притиска нервните корени, причинявайки болка.
 4. Спинална Стеноза – Това състояние включва стеснение на гръбначния канал, което може да притисне гръбначния мозък и нервите, водейки до болка в кръста и краката.
 5. Травми – Травмите, включително спортни или автомобилни инциденти, могат да доведат до фрактури или други увреждания на гръбначния стълб, които причиняват болка в кръста.

Болка в Кръста: Структурни Промени

Редица структурни изменения също могат да доведат до болки в кръста.

👉Ишиас: Остра и стрелкаща болка преминава през седалището и надолу по задната част на крака, причинена от изпъкнал или херниран диск, притискащ нерв.
👉Артрит: Артрозата може да причини проблеми със ставите в ханша, кръста и други места. В някои случаи пространството около гръбначния мозък се стеснява. Това е известно като гръбначна стеноза.
👉Ненормално изкривяване на гръбначния стълб: Ако гръбначният стълб се извива по необичаен начин, може да се получи болка в гърба. Пример е сколиозата , при която гръбначният стълб се извива настрани.
👉Остеопороза: Костите, включително прешлените на гръбначния стълб, стават крехки и порести, което прави фрактурите на компресията по-вероятни.

 

Какви са симптомите на болка в кръста?

Остра болка

Острата болка в кръста се проявява внезапно и обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици. Тя може да бъде силна и изисква незабавно внимание.

Хронична болка

Хроничната болка е по-продължителна и може да продължи повече от три месеца. Тя често е по-слаба, но постоянна и може да варира по интензитет.

Скованост и ограничена подвижност

Болката в кръста често е съпроводена със скованост и ограничена подвижност, което затруднява ежедневните дейности.

Болка, отиваща към краката

При някои случаи болката може да се излъчва към краката, което е знак за притискане на нервите в лумбалната област.

Лечение и превенция на болките в кръста

 • Физическа терапия – Физическата терапия е ефективен метод за лечение на болки в кръста. Тя включва упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема, както и подобряване на гъвкавостта.
 • Медикаментозно лечение – Болкоуспокояващите лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението 
 • Алтернативни методи – Методи като мануална терапия, рехабилитация, масаж и други могат да бъдат от полза.
  Мануална терапия – за възстановяване на правилната стойка на гръбначния стълб. Това на свой ред подобрява подвижността на човек и намалява усещането за скованост, болка и дискомфорт.
  Масажна терапия на кръста – подобрява притока на кръв и ускорява заздравителния процес.
 • Оперативна намеса – В тежки случаи, когато другите методи не дават резултат, може да се наложи хирургическа интервенция. 
болка в кръста

Болка в Кръста - Превенция

Правилна стойка
Поддържането на правилна стойка при седене и стоене може да предотврати появата на болки в кръста. 

Работа с компютър
Добрата седалка на работното място трябва да има добра опора на гърба, подлакътници и въртяща се основа. Когато седите, опитайте се да държите коленете и бедрата си изравнени и да държите краката си плоски на пода, или използвайте табуретка. В идеалния случай трябва да можете да седите изправени с опора в гърба. Ако използвате клавиатура, уверете се, че лактите ви са под прав ъгъл и предмишниците ви са хоризонтални.

Редовна физическа активност
Редовните упражнения помагат за укрепване на мускулите на гърба и корема, което поддържа гръбначния стълб здрав.

Избягване на прекалено тежки товари
Правилното вдигане на тежести и избягване на прекомерно тежки товари може да предотврати мускулни навяхвания и други уврежданияна кръста ви.

Шофиране
Важно е да имате подходяща опора за гърба си по време на шофиране. Можете да вземете допълнителна поставка за гърба върху седалката. Уверете се, че огледалата за задно виждане са правилно разположени, така че не е нужно да се усуквате за да виждате. Педалите на автомобила трябва да са точно пред краката ви. Ако сте на дълго пътуване, правете почивки. Излезте от колата и се разходете за няколко минути.

Легло
Трябва да имате матрак, който поддържа гръбнака ви изправен, като същевременно поддържа тежестта на раменете и задните части. Матракът не трябва да бъде прекалено мек или прекалено твърд. 

Имайте предвид, че нашите статии НЕ заместват консултацията със специалист.

В нашия център за рехабилитация в гр. Пловдив предлагаме съвременни методи и терапии за справяне с болките, достъпна здравна информация и медицински грижи, които ще запазят и подобрят здравословното състояние. Рехабилитацията е желателна и задължителна при определени заболявания. Тя често придружава лечението на други здравни специалисти като: невролог, ортопед, хирург, физиотерапевт.

 

За записване на часове и въпроси може да се свържете с нас на тел. 0884025333 

Последвайте ни в Youtube за полезни видеа и упражнения.