тендинопатия

Тендинопатия: Причини, Симптоми и Лечение

Тендинопатия е състояние, което засяга сухожилията – здрави нишки от съединителна тъкан, които свързват мускулите с костите. Тендинопатия е общ термин, който включва различни проблеми, свързани със сухожилията, като тендинит (възпаление на сухожилието) и тендиноза (дегенеративни промени в сухожилието). По-долу в статията ще разгледаме причините, симптомите и лечението на това състояние. 

Тендинит и Тендиноза: Основни разлики

тендинопатия

Начинът, по който трябва да лекувате тендинит или тендиноза, варира. Затова е важно да разберете разликите и да потърсите помощта на медицински специалист, за да сте сигурни, че ще получите правилната грижа.

Тендинитът се характеризира с възпаление на сухожилието. Обикновено възниква поради прекомерна употреба, нараняване или внезапно прекомерно натоварване на сухожилието. Тендинитът може да възникне във всяко сухожилие, но най -често се засягат раменете, лактите, китките, коленете и петите.

Тендинозата, от друга страна, е дегенеративно състояние на сухожилието. Това включва микроскопични разкъсвания, разпадане на тъкани и клетъчни промени в сухожилието. Тендинозата възниква, когато колагенът на сухожилието се дегенерира поради хронично напрежение.
Ако вашите мускули не са подготвени за натоварването, което им прилагате, това може да причини разрушаване на сухожилието и дегенерация с течение на времето.

Тендинопатия: Фактори и Причини

Тендинопатията може да бъде причинена от различни фактори, включително:

  1. Претоварване: Честа причина за тендинопатия е повтарящото се натоварване на сухожилието, което води до микротравми и възпаление.
  2. Травма: Остра травма по време на спорт или внезапно напрежение върху сухожилието може да предизвика тендинопатия.
  3. Възраст: С напредването на възрастта сухожилията губят своята еластичност и стават по-податливи на наранявания.
  4. Биомеханични фактори: Неправилна походка, лоша стойка или неправилна техника при изпълнение на упражнения могат да увеличат риска от тендинопатия.
  5. Здравословни състояния: Някои хронични заболявания, като диабет и ревматоиден артрит, могат да предразполагат към развитие на тендинопатия.

Какви са симптомите на тендинопатия?

Симптомите на тендинопатията могат да варират в зависимост от засегнатото сухожилие, но общо включват:

– Болка и чувствителност в засегнатата област, особено при движение или натиск.

– Подуване и затопляне на сухожилието

– Слабост в мускула, свързан със засегнатото сухожилие

– Ограничен обхват на движение

– Скърцащи или пукащи звуци при движение на ставата

Диагностика на тендинопатия

Диагностиката на тендинопатията включва клиничен преглед и оценка на симптомите от специалист. В някои случаи може да се наложат образни изследвания като ултразвук или ЯМР, за да се установи степента на увреждане на сухожилието.

Рехабилитация и лечение на тендинопатия

Лечението на тендинопатията в нашия кабинет се основава на рехабилитационни методи и техники за облекчаване на болката и възстановяване на функцията на сухожилието:

  1. Почивка и обездвижване: В начален етап е важно да се намали натоварването на засегнатото сухожилие, като се избягват дейности, които предизвикват болка.
  2. Лед: Прилагането на лед може да помогне за намаляване на възпалението и болката.
  3. Упражнения: Специализирани упражнения за разтягане и укрепване на мускулите около засегнатото сухожилие са ключови за възстановяването. Нашите специалисти изготвят индивидуални програми, съобразени с нуждите на всеки пациент.
  4. Масаж: Терапевтичният масаж може да подобри кръвообращението и да ускори процеса на оздравяване.

Профилактика на тендинопатия

За да се предотврати развитието на тендинопатия, е важно да се спазват следните препоръки:

– Постепенно увеличаване на интензивността на физическите натоварвания.

– Използване на правилна техника при упражнения и спорт.

– Редовно разтягане и укрепване на мускулите.

– Поддържане на добра стойка и правилна биомеханика на движенията.

– Избягване на прекомерни и повтарящи се натоварвания на сухожилията.

В Заключение

Тендинопатията е често срещано състояние, което може значително да ограничи ежедневните дейности и спортната активност. В нашия кабинет за рехабилитация предлагаме цялостен подход за лечение и възстановяване на тендинопатията, съчетавайки различни терапевтични методи и техники. Ако страдате от тендинопатия или имате съмнения за това състояние, не се колебайте да се свържете с нас за консултация и индивидуална програма за рехабилитация.

Имайте предвид, че нашите статии НЕ заместват консултацията със специалист.

В нашия център за рехабилитация в гр. Пловдив предлагаме съвременни методи и терапии за справяне с болките, достъпна здравна информация и медицински грижи, които ще запазят и подобрят здравословното състояние. Рехабилитацията е желателна и задължителна при определени заболявания. Тя често придружава лечението на други здравни специалисти като: невролог, ортопед, хирург, физиотерапевт.

За записване на часове и въпроси може да се свържете с нас на тел. 0884025333 

Последвайте ни в Youtube за полезни видеа и упражнения.