скованост

Скованост в Ставите – Какво я причинява?

Скованост в Ставите - Какво я причинява?

Скованост в ставите - симптоми и причини

Сковаността на ставите се характеризира с усещане за ограничена подвижност или трудност при движение на ставата. Това състояние може да засегне всяка става и често се съпровожда от дискомфорт или болка. Обикновено, сковаността е по-забележима сутрин или след дълги периоди на неактивност и може да засегне хора от всяка възрастова група.

Основната причина за скованост в ставите е свързана с намаленото производство на синовиална течност – естествен лубрикант, улесняващ гладкото движение на ставите. С напредването на възрастта, производството на тази течност се намалява, водейки до увеличено триене между ставите, което предразполага към скованост.

Освен това, износването на хрущяла и съединителната тъкан около ставите също способства за това усещане, подчертавайки необходимостта от стратегии за подобряване на ставното здраве и облекчаване на сковаността.

Фактори и рискови групи

Познаването на факторите, водещи до скованост на ставите, е от съществено значение за ефективното им адресиране и предотвратяване.

 • Стареенето е естествен процес, а износването на ставите с времето е неизбежно за всеки, но други фактори като начин на живот и здравословни състояния също играят роля.
 • Липсата на активност е съществен фактор, тъй като недостигът на редовни упражнения може да доведе до отслабване на мускулите и намалена гъвкавост. 
 • Възпалителни състояния като ревматоиден артрит и лупус могат да усилят сковаността на ставите, докато остеоартритът, дегенеративно заболяване на ставите, често е резултат от стареенето и прекомерната употреба на опорно-двигателната система.
 • Травмите, били те остри или хронични, също допринасят за ставната скованост.

Разпознаването на лицата в риск включва идентифицирането на индивиди със семейна история на ставни проблеми, спортисти, участващи в активности с високо натоварване, както и по-възрастни хора, които преживяват свързани с възрастта изменения в структурата на ставите.

Стратегии за Справяне със Ставната Скованост

 • Физическа активност: Поддържането на активен начин на живот и редовните упражнения могат да подобрят гъвкавостта и да намалят сковаността в ставите. Леки упражнения като ходене, плуване, или йога са особено полезни.
 • Стречинг: Редовният стречинг помага за поддържане на гъвкавостта на ставите и може да облекчи усещането за скованост.
 • Поддържане на Здравословно Тегло: Излишните килограми увеличават натоварването върху ставите, особено на краката. Поддържането на оптимално тегло може да намали това натоварване и да подобри симптомите.

Рехабилитация за Облекчаване на Ставна Скованост

 • Работата с физиотерапевт може да бъде изключително полезна за облекчаване на ставната скованост. Могат да бъдат назначени индивидуални упражнения, които целят укрепване на мускулите около ставите, подобряване на гъвкавостта и намаляване на болката.
 • Обучението към правилно извършване на всекидневните дейности и удобно работно място, също имат важна роля да намалят натоварването върху ставите, което помага за намаляване на сковаността и подобряване на функционалността.
 • Масаж и Мануална Терапия: Тези техники могат да помогнат за намаляване на мускулното напрежение и да подобрят циркулацията около ставите, което води до намалена скованост и болка.

   

Важно е пациентите да спазват инструкциите на специалистите и да следват препоръките за упражнения и грижи у дома. Редовните прегледи и подновяване на програмите за рехабилитация са също толкова важни, за да се гарантира успешното възстановяване и предотвратяване на повторните случаи на скованост в ставите.

______________________________________________

Имайте предвид, че статиите ни НЕ заменят консултацията със специалист, затова винаги препоръчваме такава, когато имате колебания относно дадено състояние или проблем. 

PhysioFix Рехабилитация и Здраве гр. Пловдив

ул. Севастопол 19

При въпроси и записване на часове: 0884 025 333

Абонирайте се за канала ни в Youtube, за полезни видеа или ни последвайте в социалните мрежи.