мануален лимфен дренаж

Лимфен Дренаж Пловдив

Мануален Лимфен дренаж

мануален лимфен дренаж

Мануален лимфен дренаж (MLD) е терапевтична процедура, която прилагаме в нашия център в гр. Пловдив и използваме за подобряване на функционирането на лимфната система и състоянието на кожата. Тази методика се основава на нежни и ритмични движения, изпълнявани с ръцете, за стимулиране на притока на лимфата и премахване на отпадъчните вещества от тялото.

Лимфната система играе важна роля за имунитета, като помага на организма да се бори с инфекции и поддържа равновесие във вътрешната среда. Тя също така играе ролята на филтър, като премахва токсините и излишната течност от тъканите. Въпреки това, поради фактори като стрес, липса на движение, неправилна храна и наранявания, лимфният поток може да бъде нарушен, което води до задържане на течности и отоци. 

Ползите от мануалния лимфен дренаж са многобройни. Той не само подпомага отстраняването на токсините и натрупването на излишни течности, но също така стимулира имунната система, подобрява циркулацията на кръвта и подпомага регенерацията на тъканите. Тази процедура може да помогне и при редица здравословни проблеми, като фибромиалгия, хронична умора, проблеми с храносмилането, мигрена и дори при някои кожни заболявания.

При какви състояния се прилага мануалният лимфен дренаж?

1. Отоци и задържане на течности:

Лимфният дренаж е много ефективен при отстраняването на отоците и натрупването на излишна течност в тъканите. Това е особено полезно при отоци, свързани с лимфедема, травми, хирургични процедури или бременност.

2. Лимфедем:

Лимфедемът е заболяване, при което лимфната течност се задържа в тъканите, причинявайки отоци и неудобства. Мануалният лимфен дренаж е един от основните методи за лечение на лимфедема, като помага за подобряване на оттока на лимфната течност и намаляване на отоците.

3. Фибромиалгия:

При фибромиалгията се изпитва хронична болка, умора и чувство на скованост в мускулите. Лимфният дренаж може да помогне за облекчаване на симптомите, като подобрява циркулацията и улеснява отстраняването на токсините от тъканите.

4. Хронична умора:

Мануалният лимфен дренаж се използва и при лечението на хронична умора. Той помага за повишаване на енергията, релаксацията и облекчаването на симптомите, свързани с умората.

5. Заболявания на имунната система:

Лимфният дренаж подпомага имунната система, като стимулира производството на антитела и подобрява циркулацията на лимфната течност. Това може да бъде полезно при различни имунни заболявания или след химиотерапия и радиотерапия.

6. Мигрени:

При хронични мигрени лимфният дренаж може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на интензивността и честотата на пристъпите.

Това са само някои от примерите за заболявания и състояния, при които мануалният лимфен дренаж може да бъде полезен. Важно е да се отбележи, че преди да се подложите на лимфен дренаж, трябва да се консултирате с медицински специалист или лицензиран масажист, за да получите правилната диагноза и съвет за подходящата терапия.

 

Кога е противопоказно да се прилага мануален лимфен дренаж?

Макар и мануалният лимфен дренаж да е безопасен и ефективен метод за стимулиране на лимфната система, съществуват някои противопоказания, при които трябва да се избягва извършването на тази процедура. Ето някои от основните противопоказания:

Заболявания на сърцето: При сериозни заболявания на сърцето, като например сърдечна недостатъчност, трябва да се избягва интензивният лимфен дренаж, който може да увеличи натоварването на сърцето.

Активна венозна тромбоза: При наличие на активна венозна тромбоза или склонност към образуването на тромби, мануалният лимфен дренаж може да увеличи риска от разпространение на тромбите или отделяне на тромбус, което може да бъде опасно.

Ракови заболявания: В случаите на неконтролиран раков процес или при наличие на метастази в лимфните възли, трябва да се избягва мануалният лимфен дренаж, защото може да стимулира разпространението на раковите клетки.

Тежка кардиоваскуларна недостатъчност: При сериозна кардиоваскуларна недостатъчност или открити клапни проблеми, трябва да се избягва интензивният лимфен дренаж, който може да повиши натоварването на сърцето и да доведе до декомпенсация.

Алергични реакции: Ако сте известни с алергии към определени масажни масла, лосиони или други продукти, използвани при мануалния лимфен дренаж, трябва да бъдете предпазливи и да избягвате тяхното използване или да предупредите вашият терапевт за възможни реакции.

Винаги е важно да се консултирате със своя медицински специалист или лицензиран масажист, преди да започнете сеанси на мануален лимфен дренаж, за да се уверите, че няма противопоказания или специални предпазни мерки, които трябва да бъдат взети предвид във вашата конкретна ситуация.

Колко процедури мануален лимфен дренаж са нужни за оптимален ефект?

Броят на необходимите процедури за мануален лимфен дренаж (MLD) може да варира в зависимост от няколко фактора, включително състоянието на клиента, целта на терапията и реакцията на тялото. Обикновено, за да се постигнат желаните резултати, се препоръчва серия от сесии, вместо единични процедури. Ето някои общи насоки:

Поддържащи сесии: За поддръжка на здравата лимфна система и общото благополучие, може да се извършват периодични мануални лимфни дренажи. Този вид сесии се извършват на по-рядко, като например веднъж на месец или веднъж на два месеца.

Терапевтични сесии: За лечение на конкретни заболявания или симптоми, може да се изисква по-интензивна серия от мануални лимфни дренажи. Обикновено тази серия включва повече сесии, които се извършват на по-кратки интервали, като например два пъти седмично или три пъти седмично за определен период от време.

Индивидуални нужди: Броят на процедурите може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и отговор на терапията. Терапевтът ще прецени и препоръча оптималния брой сесии въз основа на вашето състояние и напредъка, който забелязвате.

______________________________________________________________

ℙ𝕙𝕪𝕤𝕚𝕠 𝔽𝕚𝕩 #рехабилитация и #здраве 
гр. #Пловдив, ул.Севастопол 19
За записване на часове и въпроси сме насреща!
 0884 025 333  physiofix.bg/booking
Тук сме, за да ви помогнем да възстановите здравето и обема на движение и да Ви върнем към нормалното и безболезнено ежедневие!