Болки в кръста

Болки в кръста

Болки в кръста са често срещана причина за отсъствие от работа и търсене на медицинско лечениеКато те могат да бъдат в резултат от нараняване, активност или някои медицински състояния. Болките в кръста могат да засегнат хора на всяка възраст по различни причини.
Болката в долната част на лумбалния гръбнак може да бъде предизвикана от дисковете между прешлените, връзките около гръбначния стълб, гръбначния мозък и нервите, мускулите на долната част на гърба и корема и тазовите вътрешни органи.

Причини за болки в кръста

Причини

Човешкият гръбнак е съставен от сложна структура от мускули, връзки, сухожилия, дискове и кости, които работят заедно, за да поддържат тялото и ни дават възможност да се придвижваме. Сегментите на гръбначния стълб са омекотени с хрущялни подложки, наречени дискове.Проблемите с някой от тези компоненти могат да доведат до болка в кръста. В някои случаи на болки в кръста, причината остава неясна.

Честите причини за болки в кръста са:

👉напрегнати мускули или връзки
👉мускулна треска
👉повредени дискове
👉наранявания, фрактури или падания

Дейности, които могат да доведат до напрежения или спазми, включват:

👉вдигане на нещо неправилно
👉вдигане на нещо, което е твърде тежко
👉резки  движения

Структурни проблеми

Редица структурни изменения също могат да доведат до болки в кръста.

👉Ишиас: Остра и стреляща болка преминава през седалището и надолу по задната част на крака, причинена от изпъкнал или херниран диск, притискащ нерв.
👉Артрит: Артрозата може да причини проблеми със ставите в ханша, кръста и други места. В някои случаи пространството около гръбначния мозък се стеснява. Това е известно като гръбначна стеноза.
👉Ненормално изкривяване на гръбначния стълб: Ако гръбначният стълб се извива по необичаен начин, може да се получи болка в гърба. Пример е сколиозата , при която гръбначният стълб се извива настрани.
👉Остеопороза: Костите, включително прешлените на гръбначния стълб, стават крехки и порести, което прави фрактурите на компресията по-вероятни.

Физиотерапевтът се фокусира върху диагностицирането на проблеми в меките тъкани на тялото и ставите.

 

Лечение

Лечение

Често болките в кръста се подобряват и решават с почивка , но понякога е необходима и намеса от специалист.

👉Физикална терапия: Прилагането на топлина, лед, ултразвук и електрическа стимулация могат да помогнат за облекчаване на болката.
👉Рехабилитационна програма, съобразена с индивидуалните симптоми и нужди на пациента.
👉Упражнения за укрепване на тялото. Тренирането на мускулите на корема и таза около гръбначния стълб помага значително за облекчаване на болката в кръста.
👉Мануална терапия-за възстановяване на правилната стойка на гръбначния стълб.Това на свой ред подобрява подвижността на човек и намалява усещането за скованост, болка и дискомфорт.
👉Масажна терапия на кръста-подобрява притока на кръв и ускорява заздравителния процес.

Предотвратяване

Стъпките за намаляване на риска от развитие на болки в кръста се състоят главно в справяне с някои от рисковите фактори.

👉Упражнение : Редовните упражнения помагат за изграждане на сила и контрол на тялото . Има два основни вида упражнения, които хората могат да правят, за да намалят риска от болки в кръста:
👉Упражненията за укрепване на ядрото (трупа) наблягат на мускулите на корема и гърба, подобряване на гъвкавостта на ядрото, включително гръбначния стълб, бедрата и горната част на краката.
👉Стойка при седене : Добрата седалка на работното място трябва да има добра опора на гърба, подлакътници и въртяща се основа. Когато седите, опитайте се да държите коленете и бедрата си изравнени и да държите краката си плоски на пода, или използвайте табуретка. В идеалния случай трябва да можете да седите изправени с опора в гърба. Ако използвате клавиатура, уверете се, че лактите ви са под прав ъгъл и предмишниците ви са хоризонтални.
👉Шофиране : Важно е да имате подходяща опора за гърба си. Уверете се, че огледалата за задно виждане са правилно разположени, така че не е нужно да се усуквате за да виждате. Педалите на автомобила  трябва да са точно пред краката ви. Ако сте на дълго пътуване, правете почивки. Излезте от колата и се разходете за няколко минути.
👉Легло: Трябва да имате матрак, който поддържа гръбнака ви изправен, като същевременно поддържа тежестта на раменете и задните части.

В нашия център за рехабилитация в гр. Пловдив предлагаме съвременни методи и терапии за подобряване на качеството на живот сред населението, давайки му достъпна здравна информация и медицински грижи, които ще запазят и подобрят здравословното състояние. Рехабилитацията е желателна и задължителна при определени заболявания. Тя често придружава лечението на други здравни специалисти като: невролог , ортопед, хирург ,лични лекари и др. 

Physio Fix рехабилитация и здраве 💚
гр.Пловдив, ул.Севастопол 19
тел.. 0884025333