Спортни травми

Спортните наранявания възникват по време на упражнения или по време на участие в даден спорт. Децата са особено изложени на риск от тези видове наранявания, но възрастните също могат да ги получат.

Вие сте изложени на риск от спортни наранявания, ако:

  • не са били редовно активни
  • не се загрявали преди тренировка
  • участвате в контактни спортове

Видове спортни травми

Различните спортни наранявания предизвикват различни симптоми и усложнения. Най-често срещаните видове спортни наранявания включват:

Навяхвания.

Дислокации . Спортните наранявания могат да изкълчат кост в тялото ви. Когато това се случи, костта се изтласква от гнездото. Това може да бъде болезнено и да доведе до подуване и слабост

Наранявания на коляното.Може да варира от преразтягане до разкъсване на мускулите или тъканите в коляното.

Разкъсване на ахилесовото сухожилие. Ахилесовото сухожилие е тънко, мощно сухожилие в задната част на глезена ви. По време на спорт това сухожилие може да се скъса. Когато това се случи, може да изпитате внезапна, силна болка и затруднено ходене.

Фрактури . Счупване на кост.

Нараняване на ротационен маншон. Четири мускулна работят заедно, за да оформят ротаторния маншон. Ротаторният маншон поддържа рамото ви да се движи във всички посоки. Разкъсването на който и да е от тези мускули може да отслаби ротаторния маншон и да предизвика болки .

Лечение на спортни наранявания

Методът RICE е често срещан режим на лечение при спортни наранявания. Той означава:

Почивка, лед, компресия, повдигане на крайника на по-високо

Този метод на лечение е полезен при леки спортни наранявания. За най-добри резултати следвайте метода RICE през първите 24 до 36 часа след нараняването. Той може да помогне за намаляване на отока и да предотврати допълнителни болки и синини в ранните дни след спортна травма

Ако вашето спортно нараняване изглежда или се чувства тежко, уговорете среща с вашият лекар. Потърсете спешна помощ, ако наранената става показва признаци на:

  • силно подуване и болка
  • видими бучки, неравности или други деформации
  • пукащи или хрущящи звуци
  • слабост или невъзможност за натоварване на ставата
  • нестабилност

Сериозните спортни наранявания могат да изискват операция и рехабилитация.

Превенция на спортни наранявания Най-добрият начин да предотвратите спортна контузия е да се загреете правилно и да се разтегнете . Студените мускули са склонни към преразтягане и травми. Топлите мускули са по-гъвкави. Те могат да поемат бързи движения, навеждания и дръпвания, което прави нараняването по-малко вероятно.