Концепция ПНУ (PNF)

Гъвкавостта е ключова както за спортисти, така и за неспортуващи. Позволява ви да се движите свободно и удобно в ежедневието си и може също да помогне за предотвратяване на наранявания по време на тренировка. Един от най-добрите начини да увеличите гъвкавостта си е чрез разтягане. Проприоцептивното нервно-мускулно улеснение (PNF) разчита на рефлекси за постигане на по-дълбоки разтягания, които увеличават гъвкавостта.

PNF – Proprioceptive Neuromuscular Facilitation = Проприоцептивно невромускулно улеснение – концепция с техники на разтягане, която може да се прилага при всички клинични случаи, където невромускулната система е въвлечена в дефицит, като неврология, ортопедия и травматология.

Как помага PNF?

Проприоцептивното невромускулно улеснение (PNF) е техника на разтягане, използвана за подобряване на мускулната еластичност и е доказано, че има положителен ефект върху активния и пасивния обхват на движенията.  Въпреки че има множество техники за разтягане на PNF, всички те разчитат на разтягане на мускул до неговия предел. Това задейства обратния миотатичен защитен рефлекс на разтягане на костното сухожилие. По време на този рефлекс мускула или групите от мускули се свиват в отговор на внезапното и рязко разтягане на сухожилието, прикрепено към костта. 

„PNF кара мозъка да каже „Не искам този мускул да се разкъса“ и изпраща сигнал, който да позволи на мускула да се отпусне малко повече, отколкото би било нормално“, казва фасциологът Ашли Блек.

Прогресивното разтягане и промяната между свиване и отпускане позволява на мускула да се адаптира към новата си позиция всеки път, когато се задържи в позиция. Това му позволява да се разтегне допълнително следващия път. Ако това се прави редовно, могат да се постигнат подобрения в гъвкавостта и обхвата на движение.

Независимо от използваната техника, ПНУ (ПНМУ) концепцията може да се прилага върху повечето мускули в тялото. Разтяганията също могат да бъдат модифицирани, така че да можете да ги правите както с помощта на рехабилитатор, така и самостоятелно.

Как се извършват техниките?

Тялото на всеки човек е индивидуално. Целта на всяко лечение е да се постигне най-високо ниво на функционалност и да се помогне на пациента да подобри мобилността в ежедневните си дейности. 

PNF има предназначение да увеличи гъвкавостта на мускулите и обхвата на движение. Прогресивно се извършва разтягане, включващо мускулна контракция и релаксация. Вашият физиотерапевт внимателно ще разтегне мускула и вие ще устоите на разтягането, като свиете мускула за около 5 секунди. Необходимата сила на свиване е в зависимост от състоянието на мускула. Следва отпускане на мускула и внимателно допълнително разтягане за около 30 секунди. След нужната почивка процесът се повтаря.

Терапевтът оказва триизмерно съпротивление мануално, върху различни мускулни групи в зависимост от желания ефект. Силата на съпротивление зависи от целта – свиване, стабилност или мускулна релаксация. Подходящи зони за PNF са: 

  • Латерална (странична) фасция 
  • Бедрени флексори
  • Подколенни сухожилия
  • Гръб 

За да запазите час за рехабилитация или масаж, както и за повече информация, моля свържете се с нас на 088 402 5333 и ние ще се постараем да ви помогнем. Като алтернатива, можете да запишете час чрез нашата система за онлайн резервации.

Последвайте ни за полезни упражнения, които може да намерите в нашите страници във Фейсбук, Инстаграм, Tik-tok, както и на Youtube канала ни.

ℙ𝕙𝕪𝕤𝕚𝕠 𝔽𝕚𝕩 #рехабилитация и #здраве 💚 📍

гр. #Пловдив, ул.Севастопол 19

☎️ 088 402 5333