Методика Макензи McKenzie (MDT)

Методът McKenzie или т нар. механична диагностика и терапия (MDT) е система за диагностика и лечение на мускулно-скелетни заболявания на гръбначния стълб и крайниците .

MDT е въведен през 1981 г. от Робин Маккензи (1931–2013), физиотерапевт от Нова Зеландия.

MDT обикновено се използва за лечение на симптоми в гръбначния стълб, като пациентите често изпитват симптоми в крайниците, които произхождат от гръбначния стълб. Целта е симптомите да се централизират обратно към гръбначния стълб. Феноменът на централизацията е движението на симптомите от дисталните сегменти на тялото към проксималните. Появата на централизация е добър сигнал. За разлика от тях, периферизацията – движението на болката от гръбначния стълб към крайниците, показва влошаване.

MDT се състои от 4 стъпки:

1. Оценка: Рехабилитаторът взема анамнеза за симптомите заедно с това какви дейности влошават или облекчават симптомите. След това се извършва оценка на движението, за да се определи дали пациентът има някаква загуба на движение, заедно с това какво правят симптомите с движението. След това специалистът кара пациента да извършва специфични повтарящи се или продължителни движения, за да определи ефекта върху симптомите.

2. Класификация: Въз основа на оценката на симптоматичния отговор по време на повторното или продължително тестване на движението се дава класификация. Изборът на упражнения по Макензи се основава на посоката, която кара симптомите да намаляват, централизират или премахват.

3. Лечение: Лечението се състои първо в намиране на повтарящо се или продължително движение, което намалява и/или премахва симптомите. След това целта е да поддържате това подобрение в продължение на няколко дни. Накрая пациентът извършва възстановяване на функцията, което означава, че пациентът трябва да направи веднъж провокиращи болка движения, за да определи дали вече са безболезнени.

4. Превенция: Стъпката на превенцията се състои в обучение и насърчаване на пациента да спортува редовно и да се грижи за себе си. 

Упражнението, което обикновено се дава, ще бъде в посока въз основа на симптоматичния отговор. Упражнението може да бъде повтарящо се движение или продължителна позиция, може също да изисква достигане на краен обхват или понякога среден обхват, просто в зависимост от това какво се случва със симптомите. Една единствена посока на повтарящи се движения може да доведе до последователно и трайно премахване на всички периферни симптоми и последващо премахване на всяка останала гръбначна болка.

За разлика от други упражнения за лечение на болки в кръста, предназначени за укрепване на мускулите, стабилност и възстановяване на обхвата на движение, упражненията чрез Макензи (McKenzie) методиката са предназначени директно да намалят или дори да премахнат симптомите на пациента. Този ефект се постига чрез осигуряване на коригиращо механично насочено движение. MDT обучава пациентите относно стратегиите за движение и позиция, които могат да намалят болката. В този метод се използва предпазлива прогресия на повтарящи се сили и натоварвания. Упражненията може да са неудобни в началото, но след няколко повторения симптомите ще намалеят.

_______________________________________________________

Имайте предвид, че статиите ни НЕ заменят консултацията със специалист, затова винаги препоръчваме такава, когато имате колебания относно дадено състояние или проблем. 

PhysioFix Рехабилитация и Здраве гр. Пловдив

ул. Севастопол 19

При въпроси и записване на часове: 0884 025 333

Абонирайте се за канала ни в Youtube, за полезни видеа.