Защо MULLIGAN™ дава по-добри резултати от традиционните методи за мануална терапия?

Концепцията MULLIGAN™ е нова техника за мануална терапия, създадена от Брайън Мълиган през 90-те години. В България има 12 сертифицирани Мълиган терапевти (CMP), един от които е и нашият рехабилитатор Румен Михайлов

Концепцията на Мълиган MULLIGAN™

Чрез използване на техники за “мобилизация чрез движение” (MWMS) , успешно се лекуват мускулно-скелетни наранявания, особено полезен ефект има за лечение на болки във врата, гърба и наранявания на горните и долните крайници.

Тази концепция работи чрез диагностициране и лечение на позиционни грешки в ставите. След като поставим ставата в нейното правилно положение, караме пациента да извърши движението, което му причинява болка. Задържаме ставата в правилна позиция и след няколко движения от страна на пациента, той вече е в състояние да си възвърне пълното и безболезнено движение.

Разлики с традиционната физиотерапия

  • Една от основните разлики между класическата мануална терапия и концепцията на Mulligan е, че Mulligan е по-функционална, защото пациентите не стоят статични, а се движат.
  • Това прави техниката революционна, поради едновременното приложение на сили както от терапевта, така и на генерираното от пациента движение.
  • При традиционната физиотерапия много пациенти се лекуват, докато са седнали или изправени, така че да могат да се чувстват добре по време на лечението, но когато се движат, болката може да се възобнови.
  • Техниките на Mulligan се правят в позиции с пренасяне на тежестта и са по-функционални, което означава, че тези движения във всяка ситуация ще бъдат безболезнени.
  • В допълнение, при традиционните методи, може да са необходими няколко посещения, за да се коригира даден проблем напълно, докато концепцията на Mulligan може да помогне за справянето дори с едно посещение.
  • Много от техниките на Mulligan могат да се правят у дома, което прави самолечението на пациентите много по-лесно и удобно в комфорта на собствения дом.

Последвайте ни за полезни упражнения, които може да намерите в нашите страници във Фейсбук, Инстаграм, Tik-tok, както и на Youtube канала ни.

ℙ𝕙𝕪𝕤𝕚𝕠 𝔽𝕚𝕩 #рехабилитация и #здраве 💚 📍

гр. #Пловдив, ул. Севастопол 19

☎️ 088 402 5333